Eiti į turinį
Klaudijus_Luote

Aktuali tema(RŪKYMAS) Diskusija.

Rekomenduoti pranešimai

5b8e9fbd999210dcbb0fd837ea64c6ec559.jpg

AR RŪKYTI KENKSMINGA?

Rūkymas - vienas iš trijų pagrindinių koronarinės širdies ligos rizikos veiksnių (kartu su padidėjusiu kraujospūdžiu irkraujo riebalais - lipidais). Tai svarbus ir grįžtamas rizikos veiksnys, potencijuojantis daugelį kitų. Rūkymas - tai narkomanijos rūšis, kuri sąlygoja daugiau sveikatos problemų ir mirčių, negu visos kitos legalios ir nelegalios narkotinės medžiagos sudėjus kartu. Tai viena svarbiausių mirties priežasčių pasaulyje.

Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis, kasmet nuo rūkymo miršta 3 milijonai žmonių. Viena iš keturių mirčių įvyksta dėl koronarinės širdies ligos, 20 –30 proc. mirčių nuo koronarinės širdies ligos sukelia rūkymas. Intensyviausiai vyrai rūkė 1948 metais - net 82 proc. Nuo 1950 metų vakarų šalyse, ypač JAV, prasidėjo rūkymo mažėjimas. Moterų rūkymo pikas pastebėtas daug vėliau, jis buvo pasiekęs 45 proc. Nuo 1960 metų moterų rūkymas labai iš lėto ėmė mažėti. 1972 metais rūkė 52 proc. vyrų ir 41 proc. moterų (vyresnių kaip 16 metų). Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenimis pastaraisiais metais Europoje rūko apie 28,6% gyventojų., daugiau vyrų (40%) nei moterų (18%). Didelė problema yra augantis paauglių, ypač mergaičių, rūkymas.

Lietuvoje rūkymo problema labai aktuali. Rūkyti pradedama vis jaunesniame amžiuje. Tabako dūmuose yra apie 4000 cheminių junginių įvairių dalelių ir dujų pavidalu. Daugybė jų laikomi kancerogenais (sukeliančiais vėžį). Jie priskiriami patiems stipriausiems A klasės kancerogenams.

Pagrindiniai tabako dūmų nuodai yra šie:

* Dervos. Jos padengia plaučius, blokuoja kvėpavimo takus, sukelia plaučių emfizemą ir vėžį.

* Nikotinas. Lengvai į kraujotaką patenkanti toksinė medžiaga, prie kurios greit įprantama. Vienoje cigaretėje yra apie 1 mg nikotino, tokia dozė, suleista į veną, būtų mirtina. Nikotinas skatina koronarinę širdies ligą.

* Anglies viendeginis (CO). Patekęs į kraujotaką, išstumia deguonį iš hemoglobino. Skatina širdies ir kraujagyslių ligas.

Kodėl žmonės rūko?

Dažniausiai rūkyti pradedama jaunystėje, nesuvokiant žalos. Klaidingai galvojama, kad rūkymas padeda nusiraminti, mažina kūno masę. Dažnai tai yra bendravimo forma. Priklausomybė nuo nikotino atsiranda greitai ir yra labai stipri, prilyginama heroinui ir kokainui. Pastaruoju metu gaminamos “silpnos” cigaretės, turinčios mažiau nikotino ir dervų. Tačiau perėjus prie silpnesnių cigarečių, paprastai daugiau jų surūkoma, nes organizmas reikalauja jam įprasto nikotino kiekio.

Rūkantieji gerai supranta žalą, tačiau jausdamiesi sveiki rūko toliau. Pradinėse kraujagyslių aterosklerozės stadijose nejaučiama jokių negalavimų. Nejausdami slapčia sėlinančios ligos požymių, daugelis galvoja, kad niekada nesusirgs (“mano senelis išgyveno 90 metų ir visą gyvenimą rūkė”). Teisybė, suserga ne kiekvienas rūkantysis. Bet neabejotina ir tai, kad šansas mirti nuo rūkymo sukeltos ligos yra 50:50.

Rūkymo nutraukimo nauda priklauso nuo to, kaip ilgai ir kiek pacientas anksčiau rūkė. Pakartotino infarkto rizika persirgusių miokardo infarktu rūkorių studijoje sumažėjo 50 procentų per vienerius metus po rūkymo nutraukimo ir normalizavosi iki nerūkiusiųjų rizikos per du metus. Metus rūkyti sumažėja fibrinogeno, leukocitų, pagerėja lipidų profilis, susinormina kraujospūdis ir širdies susitraukimų dažnis, pagerėja arterijų funkcijos rodikliai, trombocitų funkcija, sumažėja aritminės mirties ir ūminio miokardo infarkto rizika, mirtingumas po perkutaninės koronarų revaskuliarizacijos ir apeinamųjų jungčių operacijos, sulėtėja periferinių arterijų ligos progresavimas, sumažėja insulto rizika.

Pripratimas esti trijų rūšių:

1. Fizinė-cheminė priklausomybė.

2. Automatinis įprotis.

3. Psichologinis-emocinis pripratimas.

Mesti rūkyti, be abejo, ypač sunku, jeigu priklausomybė nuo nikotino didelė, o stažas ilgas.

Jūs esate stipriai priklausomas nuo nikotino, jeigu:

pabudęs ryte pirmąją cigaretę surūkote jau per pirmąsias 30 minučių;

Jums sunku iškęsti nerūkius neleistinose vietose - kine, teatre, koncerte, posėdyje, bažnyčioje;

labiausiai nenorėtumėte atsisakyti pirmosios rytinės cigaretės;

per dieną surūkote 15-25 cigaretes ir daugiau;

per pirmąsias ryto valandas surūkote daugiau nei per likusią dienos dalį;

negalite nerūkyti sunkiai sirgdamas ir gulėdamas lovoje;

rūkote stiprias cigaretes;

visuomet rūkydamas dūmus įtraukiate į plaučius.

Jeigu į daugumą klausimų atsakėte teigiamai, mesti rūkyti bus sunku ir rūkymo nutraukimo simptomai truks ilgai ir bus varginantys.

Mesti rūkyti iš tiesų nelengva, nes pasireiškia nikotino nutraukimo požymiai: kankinantis noras rūkyti, bloga nuotaika, nerimas, padidėjęs jautrumas, agresyvumas, depresija, nuovargis, nesugebėjimas susikaupti, galvos skausmai, sustiprėjęs apetitas, priepuolinis noras valgyti, svorio augimas, vidurių užkietėjimas. Dažnai, metus rūkyti, šie požymiai pasirodo per sunkūs ir kaip išsigelbėjimas vėl paimama cigaretė. Būtina žinoti, kad šie simptomai palaipsniui praeina ir savijauta tampa daug geresnė, negu rūkant.

Kaip mesti rūkyti?

Jei rūkote seniai ir gausiai, nepatartina mesti staiga. Pradėkite palaipsniui, po truputį mažindami cigarečių skaičių, atsisakydami rytinio rūkymo, rūkymo “ant tuščios”, nevalgius, stenkitės kuo mažiau traukti į plaučius, užsidekite ne iš karto, surūkykite ne visą cigaretę, pereidami prie vis lengvesnių, kuriose nikotino ir dervų kiekis yra mažiausias (šiuos skaičius rasite ant pakelio). Be to, verta paskaičiuoti, kaip pastovus cigarečių pirkimas atsiliepia Jūsų šeimos biudžetui. Mesti rūkyti bus lengviau, jei tai susiesite su kokia nors Jums svarbia data ar įvykiu, jeigu sutarsite mesti kartu su draugu, šeimos nariu, kolega, susilažinsite. Yra įvairių rūkymo metimo būdų, gydomųjų priemonių, specialios kramtomosios gumos, įvairaus stiprumo ant odos klijuojamų lipdukų. Ji padeda išvengti rūkymo nutraukimo simptomų, kompensuoja nikotino poreikį organizme. Jeigu visiškai nepajėgiate mesti, pabandykite pereiti prie pypkės - ji kiek mažiau kenksminga, tačiau per ilgesnį laiką gali sukelti lūpos ar liežuvio vėžį. Jeigu nesiseka, pasitarkite su savo gydytoju.

Jeigu Jūs esate senyvo amžiaus ir nepertraukiamas rūkymo stažas didelis, staigus rūkymo nutraukimas gali laikinai pabloginti Jūsų būklę. Todėl reikia pasitarti su gydytoju ir bandyti mesti labai atsargiai.

Jeigu pacientas negali mesti, galima paskirti medikamentinę pagalbą: nikotino pakaitines priemones, antidepresantus ar centrinio poveikio vaistus.

Perskaitiai? Klausimas jums: Ką manote apie rūkančias merginas? ar pritariate kad jos rūkytu? Ir ar leistumėte savo merginai rūkyti jai jūs rūkote arba nerūkote?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

Aš manyčiau durnas turi būti kad rukytum keli mano klasiokai per kiekvieną pertrauką rūko ir tokių tikrai mažiau reikėtų

Rūko ir ką? Tau trugdo? Nebent kvapas,tačiau galima gumą nusipirkti. Tavęs neverčia rūkyti,tu neversk jų nerūkyti ...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

NO NO NO.Pats nerūkau ,nes tikrai yra smagesnių dalykų negu rūkymas :D (Pyrdos pavasarį,treniruotės,sportas) O merginos nekada nenorėčiau rūkančios man tai yra bjauru.

Jooo,dėl ko sutinku - rūkančios merginos košmaras. :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

Jooo,dėl ko sutinku - rūkančios merginos košmaras. :D

Jooo, man tas irgi nepatinka. Jos kai pareina iš rūkyklos taip neša rūkalais kad net bjauru būti šalia jos, nors antrą vertus - mes irgi tokie patys esame(Rūkantys) neką išsiskiriame iš jų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

Svečias
Šios temos nebegalima komentuoti.


  • Paskutiniai lankytojai   0 nariai(-ių)

    • Šio puslapio nežiūri nė vienas registruotas narys.
×
×
  • Sukurti naują...