Eiti į turinį
Donce_Monce

League Of Legends [ Rezultatai ]

Rekomenduoti pranešimai

1. Įžanginiai patarimai ieškantiems su Google:

  1. Pradžiai reiktų atsidaryti google puslapį www.google.lt

    Primenu tai, nes dažniausiai čia ir kyla problemos didžiajai daliai asmenų, kurie teigia, jog „rasti googlėje nepavyko“. Taigi tiesiog užveskite pelę ant šio užrašo www.google.lt ir paspauskite kairiuoju pelės klavišu vieną kartą. Jei viskas pavyko sėkmingai, prieš akis tikriausiai matote Google pradinį puslapį. Sveikinu, bene sunkiausias darbas jau padarytas.

  2. Dabar reiktų apsispręsti, ko mes iš tikrųjų ieškome. Jeigu jau sugalvojome, reiktų įrašyti viską į paieškos laukelį. Bet gal dar neskubėkime to daryti, juk mes tikriausiai pirmą kartą gyvenime išvydome tą baisųjį paieškos langą.

    Pradžiai pasitreniruokime su mums gerai pažįstamu „Skype“ ar „mIRC“. Įsivaizduokime, kad klausiame ne baisiosios Google, o kokio nors gero savo draugo (a.k.a. driaugjeljo).

    Taigi „Skype“ ar „mIRC“ pokalbių lange parašykime savo klausimą, tarkim tokį:

    Sveikas, gal žinai, iš kur atsisiųsti naują Firefox versiją?

    (a.k.a. swjx gal zn kjur gautj niaują ff, atr).

    Jeigu parašėte klausimą tokį, kokį matote skliausteliuose – perrašykite į tą normalią lietuvišką versiją, nes Google dar labai neseniai užsiregistravo bei pradėjo naudotis one.lt ir sunkiai supranta tenykštę kalbą (tarp kitko, girdėjote apie sumažėjusį Google pelną? Iš tikrųjų pajamos tebėra tos pačios, tik labai daug pinigų išleidžiama one.lt paslaugų užsakinėjimams).

    Taigi ar jau parašėte savo klausimą? Gerai, tik nesiųskite jo niekam, nebevarginkime mums amžinai padedančių draugų, o pabandykime susirasti patys (juk tam ir skirtas šis straipsnis).

    Dar kartą peržiūrėkime savo klausimą (Sveikas, gal žinai, iš kur atsisiųsti naują Firefox versiją?) bei pažiūrėkime, kokie esminiai žodžiai šiame sakinyje (jei užduotis jums per sunki – pasikvieskite ką nors į pagalbą).

    A) Google nėra žmogus, su juo sveikintis nereikia. Taigi atmetame žodį „sveikas“.

    B) Klausti, ar žino, irgi nereikia. Ir taip aišku, kad žino.

    C) Trumpi žodeliai kaip „iš“ bei „kur“ taip pat nereikalingi, Google nemėgsta trumpų dažnai visur pasikartojančių žodžių.

    D) Klaustukai bei kiti ženklai paprastai taip pat nereikalingi.

    E) Ir taip bus rasta naujausia versija, to priminti tikrai nereikia.

    F) Jau tikriausiai supratote, kad svarbiausi šiame sakinyje yra du žodžiai: „Firefox“ ir „Atsisiųsti“.

    Šiuos du žodžius ir įveskime į jau anksčiau atidarytą Google paieškos puslapį (žodžius atskiriame paprastais tarpais bei nerašome jokių kabučių. Pvz., Atsisiųsti Firefox) bei paspauskime „Enter“ mygtuką klaviatūroje arba „Paieška“ mygtuką, esantį Google paieškos puslapyje.

    Jeigu jums pavyko tai padaryti, dabar prieš savo akis tikriausiai matote grėsmingą kiekį surastų variantų. Paprastai uždavus tokį lengvą klausimą, teisingą sprendimą dažnai rasime jau pirmoje pateikiamoje nuorodoje, ją ir atsidarome paspausdami ant jos su kairiuoju pelės mygtuku. Jei nepavyksta rasti, ko reikia, pirmame rezultate – grįžtame atgal ir bandome kitus variantus, taip pat atsižvelkime ir į tai, kokiame puslapyje yra rastas paieškos rezultatas. Pvz., jeigu norime atsisiųsti Firefox naršyklę, mums labiausiai tinka rezultatas iš www.mozilla-europe.org

  3. Jeigu paieškos rezultatai netenkina, paieškos langelyje įrašykite daugiau raktinių žodžių, taip paieška bus labiau sukonkretinta, gausite tikslesnius rezultatus.

 

2. Dar keletas patarimų „google’intojams“:

  1. Kaip jau minėjau, geriausia į paieškos laukelį vesti tik žodžius, kurie yra klausimo esmė.
  2. Google yra gana stropi tarnyba, todėl jau neblogai moka lietuviškai. Pamačiusi gramatikos klaidas ar kiek nelogišką užklausą, pasiūlys, jos manymu, labiau tinkančią užklausos frazę (nors neretai jos pasiūlymas būna ir „ne į temą“).
  3. Jeigu norite, kad google nerodytų savo žinių ir ieškotų žodžio tokio, kokį jūs užrašėte paieškos laukelyje, prieš žodį padėkite pliuso ženklą.

    Paieškos pavyzdys: +pasirizes

  4. Google puikiai supranta „šveplą lietuvišką“ kalbą. Ne, ne, ne, ne tą šveplą kalbą, sakiau gi, kad Google dar labai neseniai prisiregistravo onėje. Kalbu apie paprastąją lietuvių kalbą be lietuviškų raidžių. Pavyzdžiui, prieš tai buvusi paieškos frazė „šveplai lietuviškai“ atrodytų taip: Atsisiusti Firefox
  5. Google labai mėgsta kalbėti angliškai (bei kitomis daugiau paplitusiomis kalbomis). Tad, jei sunkiai sekasi ieškoti su lietuviška užklausa, išsiverskime ją į mums žinomą užsienio kalbą. Jau minėtu atveju reiktų į paieškos langelį rašyti: Download Firefox
  6. Raidžių lygis (didžioji/mažoji) bei žodžių išsidėstymas taip pat beveik neturi reikšmės (nebent ieškome konkrečios frazės ar sakinio).
  7. Google saugo ne vien tekstinę informaciją, bet ir vaizdinę. Norėdami ieškoti nuotraukų ir kitų vaizdų, paspauskite ant žodžio „vaizdai“.
  8. Prie google paieškos rezultatų matome frazę „Google kopija“. Ji labai praverčia, jei nepavyksta atidaryti rasto puslapio. Taipogi, pasirinkus Google kopiją, matysime paryškintus paieškos žodžius, bus lengviau nepasiklysti dideliuose tekstiniuose puslapiuose.
  9. Pagrindiniame paieškos puslapyje matome frazę „Man sekasi“. Pasirinkę šią galimybę vietoje „Google paieška“, iš karto būsime perkelti į labiausiai užklausą atitinkantį puslapį. Tas pats atsitiks ir tuo atveju, jei ką nors įvesite į naršyklės Firefox adresų juostą.

 

O dabar laikas trumpai pasakėlei.

Seniai seniai, kažkur žemės pakrašty gyveno toks vienas paprastas žmogelis, kuris perskaitė šį įrašą tik iki šios vietos (nes nemėgsta pasakų) bei laimingas sau naudojosi ta Google paieška, bet vieną kartą pamatė, kad tokios galimybės jau nebetenkina. Pateikiant sudėtingesnes paieškos užklausas, net darant viską pagal aprašymą, jam nebepavykdavo susirasti, ko reikia. Jis jau buvo kaip reikiant nusivylęs paieškos sistema ir iš nevilties pasinėręs į alkoholio liūną, kai vieną dieną jam su laptopu (a.k.a. skreitinuku, lietuviškai sakant – nešiojamu kompiuteriu) besėdint po obelimi ir bežiūrint į nokstančius obuolius, netikėtai iš dangaus į žemę įžengė daugumai ne kartą matytas žymusis baltasis arklys (kažkodėl jis buvo vienas) bei tarė:

-Nežinai kaip naudotis Google – ieškok informacijos joje.

-Eureka,- sušuko žmogelis (beje, jo vardas buvo Bilas, jei kam įdomu). Nuo tos dienos pasaulis jam vėl pasidarė gražus, Bilas atsikratė alkoholizmo bei niekada daugiau nebeišvydo išmintingojo kalbančio arklio. Kiek vėliau Bilas įkūrė iki šiol niekam nežinomą „MicroCrap“ bendrovę bei sukūrė niekam nežinomą operacinę sistemą „MicroCrap Cock“, kuria tik jis ir tesinaudojo. Ir taip Bilas gyveno ilgai ir laimingai iki pat savo mirties (o gal dar ir dabar tebegyvena, nes niekas nėra jo matęs realiame gyvenime, tai niekas ir negali nieko patvirtinti)…

 

Gerai, kaip matote, iš manęs rašytojo nebus :(

Geriau tęskime rimtesnes kalbas. Taigi juokai baigti.

 

3. Konkretiname Google užklausas

Jeigu jūsų poreikiai ieškant yra minimalūs, jums tikriausiai niekada nepasirodė, jog Google „išmeta nesąmones“, nebepavyksta rasti, ko reikia. Ieškant kažko sudėtingesnio, jau dažnai nebepakanka Googlei parašyti iš pažiūros gerą užklausą. Vis tiek gauname begalę mums nereikalingų paieškos rezultatų, o mums reikiamas atsakymas slepiasi kažkur giliai giliai, tenka sugaišti daug laiko, kad jį rastume. Google nepamiršo ir tokių žmonių, kuriems reikia daugiau galimybių, bei įdiegė nemažai būdų paieškos sukonkretinimui:

  1. angliškos kabutės arba lietuviškos kabutės

    Dažniausiai mano naudojama priemonė. Į kabutes patalpintas tekstas nurodo Googlei, kad ji ieškotų ne atsitiktinių paieškos laukelyje įrašytų žodžių, bet konkrečios frazės, kurią apriboja kabutės.

    Paieškos pavyzdys: „Nemokama antivirusinė programa“ atsisiųsti

    Bus ieškomi puslapiai, kuriuose yra kabutėse įrašyta frazė bei bet kur tame puslapyje esantis žodis „atsisiųsti“.

  2. - paprastas minusas

    Minusas įsako Googlei neieškoti prie minuso esančio elemento. Tarp minuso ir nepageidaujamo elemento negali būti tarpų.

    Paieškos pavyzdys: Rusijos Gruzijos karas -delfi

    Google ieškos puslapių, kuriuose yra pirmieji trys žodžiai, bet nerodys rastų puslapių,kuriuose bus minimas žodis „delfi“.

  3. inurl:frazė_iš_adreso

    Į paieškos laukelį rašome frazę inurl, dedame dvitaškį bei parašome, kokiame puslapyje, norime ieškoti (nededame tarpų nei prieš dvitaškį, nei po jo)

    Paieškos pavyzdys: Rusijos Gruzijos karas inurl:delfi

    Paieškos pavyzdys: Rusijos Gruzijos karas inurl:delfi.lt

    Google ieškos puslapių, kuriuose yra pirmieji trys žodžiai, bet pateiks rezultatus tik tų puslapių, kurių adrese yra atitinkamai delfi arba delfi.lt

  4. allinurl:keli žodžiai iš adreso

    Google ieškos puslapių, kurių adrese yra surašyti žodžiai.

    Paieškos pavyzdys: allinurl: kaip naudotis

    p.s. Nepatartina naudotis šia funkcija, nes negalima papildomai ieškoti paprastų žodžių. Geriau naudokite kelias inurl komandas.

    Paieškos pavyzdys: inurl:kaip inurl:naudotis vaistais

  5. site:puslapio_adresas

    Google ieškos tik pasirinktame puslapyje

    Paieškos pavyzdys: site:mantas.malcius.lt hotkeyz

  6. link:puslapio_adresas

    Ieško puslapių, kurie pateikia nuorodų į pasirinktą puslapį (aktualu savo puslapius turintiems asmenims)

    Paieškos pavyzdys: link:evaldas.private.lt

  7. cache:puslapio_adresas

    Komanda leidžianti rodanti puslapį taip, kaip jį paskutinį kartą matė google (labai patogu, jei puslapis laikinai nepasiekiamas)

    Paieškos pavyzdys:cache:mantas.malcius.lt

  8. Vaizdų paiešką apribojame taip, kad būtų ieškoma tik veidų, paieškos adreso pabaigoje prirašę &imgtype=face

    Tarkime ieškome M. K. Čiurlionio atvaizdų, atsidarome google vaizdų paiešką, į paieškos laukelį įvedame Mykalojus Konstantinas Čiurlionis ir spaudžiame paieškos mygtuką. Dabar adreso laukelyje susirandame pabaigą bei pridedame &imgtype=face ir spaudžiame „enter“ mygtuką. Matome vien tik pačio Čiurlionio atvaizdus, o ne jo piešinius.

  9. +pliusas prieš žodį. Prieš tai jau minėjau jį.

    Jį naudojame, kai norime, jog google būtinai ieškotų tokio žodžio, kuriam priskiriame pliusą (įskaitant žodžius, parašytus su klaidomis ar paprastai neieškomus dažnus trumpuosius žodelius.

    Paieškos pavyzdys: +pasiryzes +del kilnaus tikslo.

  10. intitle:žodis_iš_pavadinimo

    Google ieškos puslapių, kurių pavadinime yra pasirinktas žodis

    Paieškos pavyzdys: intitle:torrent pakvietimas

    Google ieškos puslapių, kuriuose minimas žodis „pakvietimas“ ir kurių pavadinime yra žodis „torrent“.

  11. allintitle: keli žodžiai pavadinime

    Ši komanda liepia ieškoti visų užrašytų žodžių puslapių pavadinimuose.

    Paieškos pavyzdys: allintitle:torrent pakvietimas

    Šis variantas nėra labai patogus, nes nebeleidžia įrašyti paprastų paieškos žodžių, geriau naudokite kelias intitle komandas.

    Paieškos pavyzdys: intitle:torrent intitle:pakvietimas prašau

  12. define:žodžio_apibrėžimas

    Komanda liepianti ieškoti pasirinkto žodžio apibrėžimo (lietuviškai kol kas tikriausiai rasti nepavyks). Labai patogus anglų-anglų žodynas ;)

    Paieškos pavyzdys: define:economic

  13. Šitas_žodis|Arba_šitas_žodis

    Google ieškos arba vieno arba kito elemento

    Paieškos pavyzdys: Namas|troba

    Taip pat galime naudoti žodelį OR

    Paieškos pavyzdys: Namas OR troba

  14. filetype:failo_tipas

    Komanda liepianti ieškoti pasirinkto tipo failų

    Paieškos pavyzdys: konstitucija filetype:doc

  15. Taip pat galite naudotis keletą paieškos sukonkretinimo būdų vienu metu.

    Paieškos pavyzdys: „nemokama antivirusinė programa“ -inurl:mantas.malcius.lt

    Šiuo atveju Google ieškos frazės „nemokama antivirusinė“, bet nerodys rezultatų iš puslapio mantas.malcius.lt (nes prieš inurl yra minusas. Jei minuso nebūtų – rodytų tik rezultatus iš šio puslapio)

  16. Taip pat sukonkretinti paiešką galite Google paieškos lange pasirinkę „Išplėstinė paieška“.

PASTABA: primenu, kad tarp sukonkretinimo komandų ir jomis apibrėžiamų elementų tarpai negalimi (neskaitant allinurl, allintitle ir pan)

Daugiau informacijos apie užklausų konkretinimą šiame nežinau.lt įraše, iš kurio aš ir pats mokiausi :)

 

4. Bei kelios gudrybės pabaigai:

  1. Ieškome savęs internete

    Paprasčiausia būtų Googlėje tiesiog įrašyti savo vardą ir pavardę, bet vėlgi – gauname nemažai nereikalingų rezultatų.

    Aš naudojuosi tokia užklausa: „Vardas Pavardė“|“Pavardė Vardas“

    Gal kas komentaruose pasiūlys dar geresnių variantų, bet aš kol kas esu patenkintas ir tokiu būdu.

  2. Siunčiamės MP3 su Google pagalba

    Į paieškos laukelį rašome intitle:index.of mp3 -html -htm -php -asp -txt -pls bei ieškomą dainą ar atlikėją.

    Paieškos pavyzdys: intitle:index.of mp3 -html -htm -php -asp -txt -pls Katie Melua

    Arba galite tiesiog įvesti atlikėją ar dainos pavadinimą šiame arba šiame puslapyje.

  3. Jeigu ieškome dainų žodžių, paieškos laukelyje rašykite: dainos atlikėją, pavadinimą bei žodelį lyrics

    Paieškos pavyzdys: Pain Shut your mouth lyrics

  4. Jeigu mums nepatinka rezultatų iš užsienio gausa bei norime matyti daugiau lietuviškų rezultatų, pasirinkime siūlomus „puslapiuose lietuvių kalba“ arba „puslapiuose iš Lietuvos“.
  5. Naudojame Google vietoje skaičiuotuvo

    Tiesiog į paieškos laukelį surašome matematinį veiksmą, padedame lygybės ženklą bei spaudžiame Enter. Google parodys atsakymą.

    Paieškos pavyzdys: (8+4)/(4-1)=

    Paieškos pavyzdys: sqrt(9)^3=

  6. Verčiame matavimo vienetus vienus kitais

    Reikalingos anglų kalbos žinios!

    Į paieškos laukelį rašome kiek vienetų, kokių vienetų ir į kokius vienetus versti

    Paieškos pavyzdys: 6 pints in liters

    Paieškos pavyzdys: 2 dollars in litas

  7. Jeigu kyla klausimas, iš kur ką nors atsisiųsti, reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, ko mums reikia: ar legalaus siuntinio, ar kokios nors „mokamos programos nemokamai“.

    Jeigu norime kažką atsisiųsti legaliai, tiesiog į paieškos laukelį įvedame tai, ko mums reikia bei prirašome žodį download (arba atsisiųsti).

    Paieškos pavyzdys: CCleaner download

    Jeigu norime kažką atsisiųsti nelegaliai, į paieškos laukelį įrašome tai, ko reikia, bei žodelį torrent . Tokiu atveju jūsų užklausos bus ieškoma nelegalių failų landynėse – torrent puslapiuose.

    Paieškos pavyzdys: Total video converter torrent

    Pastaba: Jei nemokate naudotis torrent tinklais, peržiūrėkite šį įrašą.

    Pastaba: Nelegalus failų siuntimasis yra draudžiamas. Taip siųsdamiesi failus, jūs nusižengiate įstatymams.

    P.S. Neatsakau už tai, kiek jūs sugebėsit prisigaudyt virusų besinaudodami torrentais.

  8. Ką daryti, jei pastoviai išmetama kokia nors lentelė su pranešimu apie klaidą ar kitos panašios žinutės?

    Tiksliai suvesti į Google tai, kas parašyta pranešime. Jei pranešimas yra gana ilgas, galima vesti tik dalį jo. Taip pat patartina visą parašytą tekstą apriboti kabutėmis.

    Tikrai rasite tą pačią problemą sprendžiančių žmonių, skaitykite viską iš eilės ir rasite sprendimo būdą.

Daugiau informacijos apie gudrybes su Google šiame Andriaus įraše.

 

5. Kitos Google paslaugos

Daugumai žmonių Google asocijuojasi su paieška. Bet jau seniai Google teikia ne vien paieškos paslaugas. Paminėsiu keletą žymiausių kitų naudingų paslaugų. Visos jos kokybiškos bei nemokamos:

  1. GMail

    Google elektroninis paštas. Tikriausiai daugelis žinote apie jį, taigi nesiplėsiu.

  2. Google Reader

    RSS skaityklė internete. RSS srautą galima skaityti tiek kompiuteriu, tiek telefonu.

    Jeigu nežinote, kas yra RSS bei kodėl verta jį naudoti, paskaitykite šį įrašą.

  3. Google Docs

    Internetinė alternatyva „Microsoft Office“, „Open Office“ bei kitiems programų paketams.

    Čia jūs galite kurti, redaguoti, peržiūrėti bei saugoti savo dokumentus.

  4. Google Analytics

    Tai tarnyba, kuri labai naudinga žmonėms, turintiems savo internetinius puslapius. Įterpus Google Analytics kodą į savo puslapį, galime peržiūrėti labai išsamią informaciją apie į jūsų puslapį užsukančius žmones.

  5. Google Maps

    Tarnyba, pateikianti internete pasaulio žemėlapį, leidžianti jį peržiūrėti bei surandanti, kaip nuvykti iš taško A į tašką B (arba ir dar toliau)

  6. Google Translate

    Tarnyba, galinti išversti tekstus ar internetinius puslapius iš vienos kalbos į kitą. Kol kas lietuvių kalbos nėra, bet galima pasirinkti iš nemažo skaičiaus kitų pasaulyje labiau paplitusių kalbų.

  7. Picasa

    Nuotraukų saugykla internete. Nesinaudoju šia tarnyba, tai plačiau negaliu aprašyti.

  8. Google mobile search

    Paieška, pritaikyta mobiliesiems telefonams. Jeigu ieškote ko nors savo telefonui, bet paprasta paieška nelabai padeda, galite išbandyti šią mobiliąją versiją.

  9. Google Calendar

    Kalendorius planams surašyti, priminimo mobiliuoju telefonu bei daug kitų naudingų funkcijų. Nesinaudoju, tai geriau nesiplėsiu.

  10. Youtube

    Taip, taip, ir šita video talpykla priklauso Googlei

  11. Blogger

    Nebloga vieta savo tinklaraščio (blogo) kūrimui

Aišku, yra ir daugiau google tarnybų, visų juk neišvardinsiu :)

Taigi. Dabar jau esate pakankamai susipažinę su siaubūnu Google. Laikas praktikuotis, nes vien perskaityti neužtenka ;)

O vėliau, kai jausitės pakankamai įgudę, jau turėsite teisę mažiau išmanančius draugus siųsti на Гугл

:D na gugl

16995912.gif

Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

Svečias
Šios temos nebegalima komentuoti.


  • Paskutiniai lankytojai   0 nariai(-ių)

    • Šio puslapio nežiūri nė vienas registruotas narys.
×
×
  • Sukurti naują...