Eiti į turinį
Kestas_Smaukauskis

[PROJEKTAS] Sprogdiklis su indikatoriumi

Rekomenduoti pranešimai

Sveiki, padariau tokį lengvą projekčiuką iš elektronikos srities, tai galvoju pasidalinsiu čia su jumis, sargiukai.

 

Taigi, projektas yra sprogstamojo užtaiso sprogdiklis, liaudiškai tariant bomba. Šį projektą pagrinde sudaro dvi dalys - detonatorius ir detonatoriaus indikatorius. Pradžiai gal šiek tiek apie detonatorių. Šitaip jis atrodo jau įmontuotas į savadarbį dėžutės formos korpusą:

 

2558f880149ec2317f6cb9fe6db42e0f540.jpg

751df513dd774d1b81dd675cc2d9b8ab156.jpg

 

Matom kad interface'as ganėtinai paprastas. tai tiesiog juodas kubas, viršuje jungiklis, kuris paleidžia detonatorių (jo veikimas kiek vėliau). Šalia jungiklio yra potenciometras, kurį sukant galima reguliuoti laiką (apie veikimą taip pat kiek vėliau), apačioje yra 2 LED indikatorinės leputės - raudona ir žalia. Žalia rodo, jog detonatorius yra aktyvus - įjungtas, ji užsidega, kai įjungiamas mygtukas. Kita - raudona - lemputė parodo realiai kokiu dažniu yra taktuojami valdymo signalai (sukant potenciometrą dažnis keičiasi ir kartu keičiasi lemputės užsidegimo dažnis). Dabar šiek tiek apie vidų. Taip atrodo dėžutės vidus:

 

0892cc86f0cd5e50dd88acb26495ab0c125.jpg

 

Matome dėžutės viršutinėje dalyje yra savadarbė elektronikos schema. apačioje yra pakankamai vietos progstamąjai medžiagai talpinti į kurią bus atvedami sprogdiklio laidai su vielute. Šios elektroninės schemos pagrindas yra 8 bit'ų taimeris. Prie taimerio skaitinių signalų prijungtas SAK (Skaiteminins-analoginis keitiklis), kuris skaitmeninį bitų kodą paverčia į analoginės įtampos verčių signalą, kadangi tiek indikatoriui, tiek pačiai sprogiąjai medžiagai aktyvuoti reikia analoginės įtampos ir netinką sekos taimerio impulsiukai. Po analoginio skaitmeninio keitiklio seka du įvadai - vienas į detonatoriaus indikatoriaus schemą (apie ją kiek vėliau), o kitas į sprogstamosios medžiagios centrinę dalį prijungtas per tranzistorių, kurio atidarymo įtampa apytikriai lygi SAK maksimaliai įtampai, kuomet taimerio reikšmė tampa maksimali (du laidai turi būtį, kurie sujungti mažos varžos vieline spirale (nedidele rite), kad detonavus sprogstamąją medžiagą sprogimo epicentras medžiagoje būtų kuo tolygiau paskirstytas). Toliau prie taimerio maitinimo prijungiama papraščiausia reguliuojamo impulsinio generatoriaus schema, kuri maitinama 9V, kurie paimami nuo kronos. Jungiklis ir žalias diodas prijungti prie maitinimo išvado, potenciometras prie vienos iš impulsinio generatoriaus varžų, kuri atsakinga už impulsų dažnį, o raudonas diodas prie generatoriaus išėjimo.

 

Tokios schemos veikimas: Įjungus jungiklį įsijungia žalias diodas, o raudonas mirgsi (priklausomai nuo suformuoto generatoriaus impulsų, kuriuos galima reguliuoti potenciometru) ir aktynuojamas taimeris, kuris pradeda skaičiuoti nuo 0 iki 255 - SAK šiuos kodus verčiant į analoginę įtampos vertę. įtampa paduodama į detonatoriaus indikatoriaus schemą (apie ja vėliau) ir į tranzistorių, kuris neatsidaro iki tol, kol taimeris nepasiekia maksimalios reikšmės. Pasiekus maksimalią reikšmę pradeda tekėti srovė per tranzistorių į sprogstamąją medžiagą ir taip ji aktyvuojama ir įvyksta sprogimas. kadangi nuo mažiausios potenciometro reikšmės iki didžiausios impulsų generatoriaus dažnis keičiasi nuo 0,5 iki 4 Hz, galima nustatyti, kad nuo jungiklio įjungimo iki sprogimo laikas būtų apytiksliai nuo 8,3 min iki 62 s (apie minutę). Be to potenciometrą galima sukinėti net ir įjungus detonatorių, taip manipuliuojant suveikimo laiku.

 

 

Dabar apie detonatoriaus indikatorių. Tai nesudėtingas įtaisas, skirtas stebėti laikui iki detonacijos suveikimo. Pas mane jis atrodo taip:

 

29f02ce784a9ba5cd7c6c086b0341700117.jpg

7883310911a0d49afe86afaeadeef29c408.jpg

 

Matome yra du maitinimo išvadai, kuriems taip pat reikia 9V, todėl juos galima pasiimti nuo tos pačios kronos, kaip, kad ima impulsų generatorius detonatoriuje. kiti du išvadai skriti informacijai priimti. Per juos nuo sprogdiklio SAK ateina analoginė valdymo įtampa. Šis įtaisas priima analoginę įtampą ir, priklausomai nuo jos stiprumo, užsidega atitinkamas kiekis žalių šviesos diodų. Schema varžų nominalų pagalba sureguliuota taip, kad visi šviesos diodai užsidegtų esant maksimaliai SAK įtampai. Tai reiškia, kad įjungus sprogdiklį bėgant laikui (priklausomai nuo taktavimo dažnio) užsideginės vis daugiau šviesios diodų. Kai užsidegs visi - sprogdiklis aktyvuos sprogstamąja medžiagą. Taip, kad matote, jog indikatoriaus pagalba galima aiškiai stebėti ir sekti, laiką iki sprogimo. Indikatoriaus schemos plokštė buvo įgyvendinta panaudojant PCB spausdinto montažo plokštę. Schema braižyta EAGLE programa, o gauta panaudojant ultravioletinių spindulių metodą. Dėžutė taip pat yra savadarbė.

 

Klausite kokia sprogimo galia? nuo detonatoriaus tai visiškai nepriklauso. Tai priklauso tik nuo to, kokia sprogstamoji medžiaga bus naudojama ir kiek jos bus. Jei medžiagos bus labai nedaug gali būti tik nedidėlis bumbtelėjimas, jei bus daug gali ir pusę namo nunešti.

 

Kodel neįdejau schemų? Papraščiausia nemanau kad šiame kontekste jų reikia. Daugumai jos nieko nesakys, o ką sudomins jas galės rasti internete, nes tokių ten pilna, net ir geresnių ar labiau jums priimtinų nei aš naudojau. Detonatoriaus indikatoriaus schmea labai paprasta, tokių shcemų priimančių analoginį singalą ir atvaizduojančių ar lempučių pavidalu ar LCD ekrane, ar 7 segmentų indikatoriais pilna. Iš esmės tiktų net ir tokia schema, kur skirta garso kolonelių signala paversti pgal garsą į LED užzidegamų lempučių skaičių (vadinamoji šviesos muzika), tokia puikiai tinkia, tik tereikia varžomis suderinti jos įtampas, kad tiktų pagal detonatorių, o tokių schemų internete pilna. O Detonatoriui tai shcemos pačios net neiškojau, tiesiog pasiemiau taimerį, prisjungiau prie SAK, išėjimą per tranzistorių ir viskas tik aišku reikejo pasirinkti tokias detales, kad jų vertės in/out atitiktų ir atkreipti dėmesį į tranzo atsidarymo įtampą. o maitinimo schema, kuri maitina taimerį, tai irgi paprasta impulsinio generatoriaus schema, jei reikia įveskite į google "rectangular wave generator" ir pilna tokių schemų išmes, tereikės jo išėjimą prijungti prie taimerio maitinimo.

  • Už 1
Nuoroda į komentarą
Dalintis kitose svetainėse

Svečias
Šios temos nebegalima komentuoti.


  • Paskutiniai lankytojai   0 nariai(-ių)

    • Šio puslapio nežiūri nė vienas registruotas narys.
×
×
  • Sukurti naują...